lørdag 4. mai 2013

kakaokuler.

i løpet av mine barneskoleår, leste jeg veldig mye donald. jeg tror faktisk ikke vi avsluttet abonnementet før jeg var godt i gang som student, dog det sant skal sies at det var mine yngre søsken som de siste x antall årene var de som åpnet bladene selv om de fremdeles var adressert til meg. en gang var det en oppskrift på langbeins kakaokuler i et av dem; kakaohavrekuler med kokos rundt som kunne minne om barnevennlige punsjboller. de traff blink. spesielt for bakeglade skolebarn som ville lage noe raskt, enkelt og godt. det hender fremdeles at både søsteren min og jeg får cravings etter disse, og når vi sier 'langbeins kakaokuler', er det ingen tvil om hva vi snakker om. smaken sitter fremdeles i ganen.


her har jeg funnet frem til den gamle oppskriften i oppskriftboken min med merkelig håndskrift i, og gjort den en anelse mer voksenvennlig med kaffe og en litt mer homogen konsistens. de er fremdeles så barnevennlige at minnene banker i hjertet (og i parentes har jeg føyd med slik vi lagde dem for utellelige år siden).

til cirka 20 kuler (avhengig av størrelse), trenger du;
100 gram mykt smør/margarin
1.5 dl melis (eller sukker)
3 ss bakekakao
3 ss sterk kaffe (eller ingen kaffe i det hele tatt)
0.5 ts vaniljepulver (eller 1 ts vaniljesukker)
4.5 dl malte havregryn (eller hele havregryn eller en blanding)
kokosmasse


1. mal havregryn til havremel, men la det fremdeles være ganske grovt. eventuelt kan du bruke havremel (så blir det litt mindre motstand i kulene) eller hele havregryn (så blir det masse motstand).


2. rør smør/margarin og melis (eller sukker for litt mer motstand) med håndmikser til en kremete masse. tilsett kakao, kaffe (eller ikke) og vaniljepulver og bland det sammen. ha til slutt i havremelet. bruk om nødvendig hendene til å kna det sammen til en fast masse. sett i kjøleskap i et kvarters tid.


3. trill kuler av deigen og snurr dem i kokosmasse. sett dem i kjøleskap til de har stivnet. 


og så er det bare å nyte (og oppbevar dem i kjøleskapet om ikke alle blir borte med en gang). 
god lørdag!



torsdag 2. mai 2013

go see the world 'cause it's all so brand new.

jeg tok flyet hjem til mai, solskinn og blomster. fant en sykkel ved siden av microen da jeg skulle varme restemiddag og slo meg selv i hodet da jeg kom på at jeg hadde lagt igjen sykkelskoene mine i nord-norge (for man drar jo ikke på spinning når det er verdens flotteste vær). femten minutter etter at mamma sa hun hadde kjøpt seg sykkelsko, hun også, var jeg på vei opp alle bakkene med verdens letteste sykkel. 

mange raske kilometer senere hadde jeg vært på min første racersykkeltur. euforisk .
og jeg håper jeg snart har råd til å kjøpe min egen. 

apropos trening og fine ting; sjekk ut jattes get inspired-gavedryss
(eller ikke, og la meg få litt større sjanse til å vinne, hoho). 



aprikoshavregrøt.

grøt, altså.

utallige kombinasjoner når man først forstår at grøt er mer enn risgrøt til jul og tørr havregrøt når man er fattig student. denne oppskriften har vært en favoritt helt siden første gang jeg lagde den for flere år siden. i motsetning til havregrøten jeg hadde spist frem til da, var den så lett og sommerlig. det er den strengt talt fremdeles. (og pst; ikke la deg skremme av youghurten - du kommer ikke til å angre).


til én porsjon trenger du;
2.5 dl vann
litt kruskakli
kanel&kardemomme
2 tørkede aprikoser, grovhakket
5 hasselnøtter, grovhakket
1 ts solsikkekjerner
1 dl lettkokte havregryn
1 fruktyoughurt (jeg bruker yoplait dobbel o % mango/fersken/pasjonsfrukt)


slik gjør du;
kok opp vannet sammen med kli, aprikoser, hasselnøtter, solsikkekjerner og krydder. la det småkoke i sånn fem minutter før du har i havregrynene. rør rundt og la det småkoke til den har konsistensen du vil ha. ha grøten i en skål og hell youghurt over. 

jeg skal helt ærlig si jeg var over middels skeptisk til å blande varm grøt med kald youghurt første gang jeg prøvde, men det er seriøst et av de beste triksene -noensinne-. herlig og forfriskende, spesielt sammen med frukt- og nøttebitene i grøten. mmm. 


tirsdag 30. april 2013

gulrotmatmuffins.

hvis noen har stalket på tumblr eller instagram, har de kanskje sett at jeg har lagd gulrotmatmuffins opptil flere ganger i løpet av den siste uken. senest på søndag lagde jeg dem til frokost. jeg syns det er så fint å kunne bruke litt ekstra tid på å lage maten man skal spise, spesielt når det er frokost eller andre måtider man til vanlig bare rasker sammen (les: brødskiver med pålegg eller youghurt med müsli). matmuffins er genialt. de er små og søte. man er nesten nødt til å bli et hakk gladere hvis man kan spise muffins, selv om det ikke er dessertmuffins med masse sukker i. jeg vet i alle fall at det gjør min dag bedre.


til fire stykker trenger du;
1 egg
0.5 dl (50 gram) kesam
2 ss mel (fx 1 ss havremel og 1 ss sammalt havre)
1/2 ts bakepulver
litt kruskakli
litt krydder (jeg bruker kanel og malt muskatnøtt)
1 neve (ca 20 gram) rosiner
1 revet gulrot

slik gjør du;
bland først egg og kesam godt sammen før du har i resten av ingrediensene. hell røren i fire muffinsformer (fordi det ikke er noe smør/olje i dem, er det en fordel å bruke silikonformer). stek på 175 grader i 20 minutter.

søndag 28. april 2013

søndagsmorgenstund.


noen dager starter bedre enn andre. denne startet da jeg våknet, uthvilt, halv fem. ut av soveromsvinduet mitt kan jeg se solen skinne på store fjell som fremdeles er dekket av sne, hører fuglekvitter (og litt taxier og mennesker som kommer hjem fra byen) blandet med total stillhet. så kan man snakke litt med de som fremdeles ikke har lagt seg, lese litt i en bok man aldri kommer til å lese ferdig. innse at det kanskje ikke er noe vits i å stå opp enda allikevel, selv om klokken har blitt halv seks, sover noen timer til. står opp og lager gulrotmatmuffins til frokost mens man hører på nyealbumet til phoenix.

etterpå vil jeg ta ut sykkelen min.










(photoshoot i vinduskarmen 04.44).

lørdag 27. april 2013

mine beste rundstykker.

jeg er elendig på gjærbakst. og det er ikke bare noe jeg sier - ting jeg baker med gjær i har en tendens til å bli flatt, hardt, seigt og smakløst. spesielt er det gjærbakst man skal elte og ta masse på som ødelegger for meg. det er med stor lykke at jeg har funnet frem til en oppskrift på boller som alltid gir perfekte, fløyelsmyke boller (eller kanelsnurrer eller hva man måtte ønske).

nå er det tid for rundstykker. disse er gode, enkle å lage og krever minimalt kontakt med deigen. akkurat sånn jeg liker det.


til 32 rundstykker trenger man;

100 gram havregryn
50 gram solsikkefrø
25 gram sesamfrø
25 gram linfrø
25 gram gresskarkjerner
2.5 dl varmt vann

+

350 gram grovt mel
500 gram siktet hvetemel
50 gram blåbærmüsli
50 gram rosiner
50 gram hakkede hasselnøtter
1 ss sirup
1 ss honning
1 ts salt
1 pakke gjær
3 dl lunken melk
3 dl lunkent vann


toppynt, for eksempel hakkede hasselnøtter og gresskarkjerner


slik gjør du;

1. bland sammen havregryn og frøene fra del 1 av oppskriften. ha i det varme vannet og la blandingen stå på benken til den er avkjølt.

2. ha ingrediensene fra del 2 i en kjøkkenmaskin (spar på litt av melet!) sammen med kornblandingen. jeg er overbeist om at trikset i disse rundstykkene er müsli og rosiner, så jeg vil ikke anbefale å sløyfe det.

3. elt på lav hastighet i ca 10 minutter. ha i litt mer mel og elt videre til du får en smidig deig som slipper bakebollen, men som fremdeles er litt klissete.

4. dekk bollen med plast og la den heve på et lunt sted til dobbel størrelse.

5. ha deigen på benken sammen med litt mel. kna den lett (typ ta på deigen tre ganger; ikke noe minutterselting her, nei) slik at den slipper underlaget. del den i 8 like store biter. form hver av dem til cirka 1 cm høye sirkler. kutt hver i 4. dypp så toppen i en bolle med vann før du dypper den i toppynten og legger dem på et bakepapirkledd stekebrett.

6. ha et kjøkkenhåndkle over & etterhev til cirka dobbel størrelse. 

7. stek rundstykkene på 200 grader (varmluft) i 10 minutter (eller til de er gylne på toppen). 


nå har jeg fryseren full av hjemmebakte rundstykker. tin dem i mikroen eller i ovnen, så har du fersk bakst når du måtte ønske. johoo. fest. 

onsdag 24. april 2013

lately.


i det siste har jeg for eksempel forsøkt å bake alt i hele verden (cookies i kjempeflertall + gulrotbrød + rundstykker + pasta + flatbrød + lapper + grøt i flertall, for eksempel), kjøpt tidenes kuleste treningstights for en hundrings, spist youghurtnøtter fordi jeg plutselig fikk jobb (x2), gått på tur i solen og sett på flotte fjell som er lyseblå i virkeligheten også, spist for mye mat, svømt i havet, kokt egg til lunsj (og tråkket på eggekartonger), forsøkt å jobbe litt med oppgaven min som snart skal leveres (og jeg er så lei at det snart ikke er et eneste sted jeg ikke har vondt), drukket kaffe, fått dilla på lakrisfudge, sett f16-fly & mennesker på himmelen og pyntet leiligheten med små blomster og friske urter. hva har du gjort?

(og flere bilder kan du se på instagram og tumblr).