tirsdag 16. april 2013

hjemmelaget pasta.


her om dagen spiste jeg årets tortellinimåltid # cirka tusen da jeg begynte å tenke på hvordan man lager tortellini. hvordan får de fyllet inni og lukket dem på en så fin måte? og hvordan klarer de å gjøre kombinasjonen av for eksempel grillet paprika&kremost og spinat&ricotta så ekstremt god? ettersom jeg allerede har byttet ut ferdig byggrynsgrøt med min egne hjemmelagde, fant jeg ut at jeg ville introdusere hjemmelagd tortellini til middag også. problemet er at jeg ikke visste hvordan.

så det var dagen jeg bestemte meg for å lære å lage pasta.


til én porsjon fullkornpasta trenger du;
50 gram siktet hvetemel
25 gram sammalt hvetemel
1 lite egg
1/2 ts rapsolje
litt salt

(standardforholdet mellom hvetemel og egg er 100 gram mel til 1 egg, men da er alt melet siktet og egget kanskje litt større enn mitt. dessuten sier mange steder at man ikke trenger olje. jeg har lagd både med og uten og, du vet, no big difference).

slik gjør du;
1. bland alt det tørre sammen.
2. lag en liten grop i midten av melet og ha i egget og oljen, som en liten vulkan.
3. bland så alt sammen, med fingrene, fra midten og ut. kna det godt sammen til en deig.
4. kle deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i en times tid (dette er for at den ikke skal krympe sånn når du kjevler den ut etterpå).


5. etter kjøleskapbesøket, har du deigen på benken og kjevler den så tynntynntynn du bare klarer (eller så kan du bruke pastamaskin, hvis du er så heldig å ha det).


6. så kutter du den i tynne strimler hvis du vil ha tagliatelle (som forresten betyr 'å skjære' og skal være 6.5 til 10 mm brede). or you know, kutt dem slik du vil ha dem. pepperkakeformer er kult.

7. kok pastaen i lettsaltet vann.jeg spiste min pasta med brokkolipuré og parmasan. det var faktisk veldig godt. og veldig lett. snart blir det tortellini (og jeg gleder meg). 

ps: en venninne spurte om det var seksti ganger bedre med hjemmelaget pasta enn kjøpepasta. det er det omtrent. dessuten metter det mye mer. og så er det jo temmelig kult å si at man har kjevlet pastaen sin.

3 kommentarer:

 1. Det er så mye jeg glemmer at man kan lage helt selv! Jeg er kjempeglad i pasta, så dette må nesten prøves!

  SvarSlett
  Svar
  1. ja, ikke sant? og hjemmelaget pasta høres så utrolig mye vanskeligere ut enn det faktisk er. dobbel lykke.

   Slett
 2. Kan man lage dette uten egg?

  SvarSlett

❦ nature is a language, can't you read?