onsdag 10. april 2013

byggrynsgrøt.

jeg har dilla på grøt. havregrøt. risgrøt. og nå byggrynsgrøt. det er fjordland og arne brimi som har skylden for sistnevnte, og jeg vet ikke om jeg skal takke dem eller irritere meg over hvordan de har fått meg til å kjøpe et berg ferdigmat (ok, det var bare tre, men det ble en fin stabel likevel).

eller vel. det var helt til jeg bestemte meg for å lage byggrynsgrøten selv. en pakke byggryn koster under ti kroner og holder mildt sagt til mer enn en halv porsjon, som er det tilsvarende investering i fjordland vil gi. ulempen er at det tar tid (men jeg fant en løsning på det også).


til to porsjoner trenger du;
1 dl byggryn
5 dl melk
litt salt

slik gjør du;
legg byggrynene i vann over natten. 
neste dag koker du opp melken før du heller av bløtevannet på grynene og har dem i melken. la det koke på svak varme - mens du rører jevnlig for å unngå at den brenner seg - til den har rett konsistens. det tar typ tretti-førti minutter (og det er verdt det). smak til med salt.

servér med friske bær, for eksempel. eller sukker&kanel. eller syltetøy. jeg er fremdeles i ekperimenteringsfasen, men det ser ikke ut som det finnes grenser for hva man kan ha på;

den kan være helt naturell, uten noe som helst..

.. med hasselnøtter og friske bringebær..

..eller kanel, rosiner og hasselnøtter. for eksempel

jeg lagde to porsjoner og frøs ned den ene i et gammelt fjordlandgrøtbeger, ironisk nok. da har jeg mikrogrøt til den nette sum av under femti øre i reserve til neste gang jeg får akutt behov for grøt.  

3 kommentarer:

 1. Ikke at jeg har prøvd, men de Fjordland-grøtene ser så fristende ut når jeg sitter i kassa. Jeg tror det er bærene på bildet som gjør det. Sneaky!

  SvarSlett
  Svar
  1. precis det. nå har jeg kjøpt friske bringebær jeg skal ha på. jeg gleder meg (og du burde ta med deg en hjem fra jobb en dag, altså).

   Slett
 2. Tusen takk for oppskrifta - har sjølv falt pladask for Brimi sin graut, og no skal oppskrifta di testast ut! ;)


  Arnhild

  SvarSlett

❦ nature is a language, can't you read?